Sürdürülebilirlik bugünün ihtiyaçlarını gelecek nesillerin kaynaklarını tehlikeye atmadan karşılama anlayışıdır. Çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla, sürdürülebilirlik bütünleşik bir yaklaşım gerektirir.
Sürdürülebilirlik Mevcut nesillerin ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da gözetme ilkesine dayanan bir kavramdır. Bundan kaynaklı çevresel, ekonomik ve sosyal faktörleri bir arada ele alarak kaynakları ve çevreyi koruma, toplumları destekleme ve gelecekteki ihtiyaçları karşılama amacını taşır.
LCA - Yaşam Döngüsü Analizi, EPD - Çevresel Ürün Beyanı, GRI - Sürdürülebilirlik Raporlama, CDP - Karbon Saydamlık Beyanı, ECO Label
Doğal kaynakların sorumlu bir şekilde kullanılması.
Ekosistemlerin ve biyoçeşitliliğin korunması.
Doğal kaynak yönetimi.
Atık ve kirliliğin azaltılması.
İklim değişikliğiyle mücadele ve çevresel etkilerin azaltılması.
Kapsayıcı ekonomik gelişme.
Adil ve eşit ekonomik fırsatların sağlanması.
Uzun vadeli ekonomik istikrarın teşviki.
İş yaratma ve girişimciliğin desteklenmesi.
tüketim modellerinin geliştirilmesi
Eşitlik ve adalete erişim.
Eğitim, sağlık ve temel hizmetlere eşit erişim.
Toplumsal ve kültürel çeşitliliğin korunması ve desteklenmesi.
Toplumların kendi kalkınma hedeflerini belirlemelerinde katılımcılık ve şeffaflık.
İnsan haklarına saygı ve sosyal koruma.
Sürdürülebilirlik, birçok nedenle hayati öneme sahiptir ve modern dünyanın temel bir ihtiyacı olarak kabul edilmektedir. İşte sürdürülebilirliğin gerekliliğinin ana nedenleri:
Bu nedenlerden dolayı sürdürülebilirlik, hem bireyler hem de işletmeler için önemli bir hedef ve sorumluluktur. Sürdürülebilirlik uygulamaları, çevresel, ekonomik ve toplumsal faydaları bir araya getirerek daha sürdürülebilir bir dünya oluşturmayı amaçlar.
ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NASIL ÇALIŞIR?
Çevresel sürdürülebilirliğin değişen tanımları, genellikle insanlara bu süreçte hangi rolleri üstlenmeleri gerektiği konusunda daha fazla soru getirir. Örneğin, bir tür olarak evrimimiz, gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya bırakmak adına, yaşam ve iş yapma şeklimizi bu gezegende nasıl değiştirmemiz gerektiğini sorgulamamıza neden olur.
Ayrıca, finansal başarı ekolojik ve toplumsal başarıya bağlanabileceği için bu değişimin arkasındaki kataliz edici güç olarak işletmeyi kullanmanın mümkün olup olmadığını merak ediyor. Bireylerin bir rolü vardır, ancak davaya daha büyük ölçekte katkıda bulunan kurumlar da öyle. Hepimizin daha sürdürülebilir yaşama yolları, aşağıdakiler gibi birçok biçim alabilir: